Klimatické desatero jednotlivce – 7. Volíme

23.11.2020 15:52

Volby jsou podle mého tou nejdůležitější možností, kterou každý z nás má k ovlivnění vlastní budoucnosti. Ale je nutno tuto možnost využít. Když se podíváme na volební účast v posledních krajských nebo senátních volbách, tak zjistíme neuvěřitelně nízký podíl voličů, kteří svého práva využili. Nejsem politolog ani sociolog, abych se zde zabýval příčinami, i když jsou některé zcela zřejmé. Já se mohu jen snažit přesvědčit ty desítky procent nevoličů, aby se voliči stali. Proč? Vláda, parlamentní komory, krajská i obecní zastupitelstva rozhodují přece o tom, jak to bude u nás vypadat za rok, za dva, za deset let. Když se podíváme dozadu, tak všichni vidíme, jaké problémy se nám v Česku dlouhodobě nedaří řešit – výstavba a opravy dálnic, železniční koridory, smogovky, dopravou přecpaná centra měst, sociální služby, hospodaření v krajině, širé rodné lány, ... Každý z nás umí označit někoho, kdo je za to zodpovědný (Kalousek, Babiš, komunisti, Pepa z Dolní nebo Mařka z Horní, ...). To ale není pravda. Zodpovědnost máme my, co k volbám chodíme a Vy, co k volbám nechodíte. Každý z nás má svůj díl zodpovědnosti.

Česko se ubírá nějakým směrem, který si zvolí tu 20, tu 40 % voličů. Směr, který poté udává koalice odrážející několik méně než 20% podílů voličů v součtu s onou kýženou „101“ (často bývají ty podíly i méně než 10%). Ale kam by ráda nasměrovala Česko ta mlčící většina, to nikdo neví. Když vidím demonstrace za cokoliv nebo proti čemukoliv, tak se vždy ptám – a byli jste volit? Když jsem v době předcovidové slýchával řeči v hospodách u piva, ptal jsem se stejně. Právě proto jsem neodsuzoval středoškoláky z Pátků pro budoucnost (FFF), protože oni většinou ještě volit nemohou a svůj politický postoj tedy vyjádřili pátečními demonstracemi za klima (a za vědu). Mimo jiné nám ukázali, že by mohl být věk pro aktivní volební právo snížen klidně na 15 let.

Jsem přesvědčen o tom, že voliči využívající své aktivní volební právo nejsou statisticky úplným vzorkem všech voličů. Pokud by byla volební účast vyšší o desítky procent, byl by výsledek volby jiný. Jsem o tom přesvědčen. Volba by lépe odrážela směr, kterým se opravdu chceme vydat. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny byla účast necelých 61 %. Bylo by skvělé, kdyby nás za necelý rok volilo více než 80 %. Budoucí vlády čekají v následujících 5 až 10 letech vážná rozhodnutí – euro (?), evropský Green Deal (?), konec uhlí v Česku (?), ... S velkou pravděpodobností o tom bude rozhodovat vláda, která bude mít za sebou méně než 50 % voličů – těsná parlamentní většina vniklá z 60% volební účasti má za sebou jen něco málo přes 30 % voličů, při 80% účasti to bude přes 40 %. A možná bychom se nemuseli bavit o těsné parlamentní většině, nebo si to příliš idealizuji?

Sedmé pravidlo klimatického desatera tedy je – Běžte už sakra všichni k volbám.

Přehled dílů klimatického desatera (Úvod) https://www.tolasz.cz/news/klimaticke-desatero-jednotlivce-uvod/

  1. Nakupujeme
  2. Spotřebováváme
  3. Vedeme
  4. Cestujeme
  5. Čteme, posloucháme nebo se díváme
  6. Věříme
  7. Volíme
  8. Studujeme
  9.  
  10.  

 

Pocitadlo Web4U.cz