Klimatické desatero jednotlivce – 8. Studujeme

01.12.2020 14:34

Lidé dnes nehledají informace, aby poznali pravdu, ale hledají potvrzení toho, čemu věří. Já jsem dlouho hledal (studoval) jak se postavit k tomuto dílu mého klimatického desatera. Nechci být v roli nějakého mentora stojícího u tabule a kázajícího jednu jedinou pravdu. Chci diskutovat. Ale v diskusi o změnách klimatu se dostáváme až k argumentům typu „Země je více placatá než kulatá“ a o tom se diskutuje hodně špatně. Už více než rok věnuji ve svých přednáškách jednu malou část hojně rozšířeným omylům kolem změn klimatu. Vyvracet takové omyly (rozumějte nesmysly) lze buď vědou, nebo výše zmíněným mentorováním. Jsem sice přesvědčen, že opakování je matkou moudrosti, ale dnes opět získávám důkazy, že tomu tak není.

Byl jsem osloven aktualne.cz a stal jsem se jednou z řady mluvících hlav, které jako Osobnosti v kampani #PALINASKLIMA prezentují svůj postoj ke změně klimatu. Během několika desítek sekund svůj apel sdělují Svěráci, Hašek, Drábová, Veselovský, Witovská, Koukalová a další. Nevím, kde všude je tato kampaň prezentována, ale na facebooku se u mého postoje rozpoutala taková docela standardní diskuse. 

Její úroveň odpovídá mým mnohaletým zkušenostem ještě z doby, kdy jsem na aktualne.cz blogoval. I tamní diskuse přispěla k tomu, že jsem si před rokem našel pro blogy jiný prostor. Po letech neustálého opakování vědy, faktů a odkazů mě to přestalo bavit. Ale určitě je poučné si jednou za čas takovou diskusi projít a zamyslet se nad vzdělanostní úrovní některých diskutujících. Budu konkrétní.

 

Jiří Volkán píše, že se klima vždy měnilo, Země prochází různými cykly. O mě prohlašuje, že jsem se dal do nějakých služeb za velké peníze. Ano, cykly byly různé, ale podstatou mého sdělení je, že za těmito cykly nebyly koncentrace CO2, ale jiné důvody. Dnes je příčinou hlavně rychle rostoucí množství CO2 v atmosféře. Co je na tom tak těžké k pochopení? Nebudu se ptát, za jaké peníze toto nepochopení prezentuje Jiří Volkán.

Docela zajímavý argument do diskuse předkládá David Braissy. Prý je už dávno jasné, že jsme fanatická sekta prodávající odpustky. Věnuji se klimatologii už více než 30 let a docela do společenství klimatologů vidím. Fanatismus a něco na způsob sektářství však vnímám hlavně u těch, kteří používají klimatologii jen ke svému zviditelnění, přestože jí vůbec nerozumí. Jako odpustky kritici často označují emisní povolenky. Nejsem znalcem náboženských odpustků, ale toto srovnání je hodně kulhající. Systém emisních povolenek tlačí na snižování množství emisí, odpustky umožňovaly dále hřešit, pokud na to člověk měl.

Nejsilnějším skleníkovým plynem je vodní pára, říká Patricie Voleníková a volá po zákazu vaření polévek. Mám se smát nebo brečet? Ano, vodní pára je „zodpovědná“ až za 70 % skleníkového efektu. To je známá věc. Ale stejnou zodpovědnost měla tato vodní pára před 200 lety, před 2000 lety i před mnou zmíněnými 4 milióny lety. Zjednodušeně řečeno, je vodní pára zodpovědná za teplotu na Zemi, ale ne za oteplování v posledních stovkách let. V odborné literatuře lze najít jistou nervozitu z toho, že při vyšší teplotě zůstává v atmosféře více vodní páry. A tedy i vodní pára se začíná podílet na oteplování, protože je tepleji. Je to začátek takové nepěkné spirály.

Pavel Schelle a Petr Snášel se shodují, že klimatologie funguje podle financí, které klimatologové dostanou. Tady by se dalo i souhlasit, je to naše práce. Ale asi by se pánové divili, kdyby zjistili, že změna klimatu je jen hodně malou částí klimatologie. Většina klimatologů se věnuje měření, datům, přístrojům nebo běžným posudkům. A platové tabulky za tyto práce nejsou nijak vysoké, to si můžete snadno dohledat (běžný vysokoškolák je ve třídě 12 viz tab č. 1 ZDE).

Josef Němec mě označil za „greténa“. Děkuji, další označení do mé sbírky. Myslím, že je to docela milé označení, které odkazuje na Gretu Thunberg. Holku, která zvedla veřejné mínění za vědu a proti spící politice. Být označen ta greténa je docela vyznamenání.

Když to celé shrnu, tak se potvrzuje několik základních pravidel. Kritizovat klimatology lze bez špetky znalostí o klimatologii. Část veřejnosti si myslí, že dělat klimatologii je dobrý kšeft. Sociální sítě jsou výborným studijním materiálem v oboru sociologie a psychiatrie, materiál ke studiu změn klimatu tam však nehledejme. Nejdostupnějším zdrojem informací o změně klimatu jsou zprávy IPCC https://www.ipcc.ch/reports/. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím polemizovat, ale to je tak asi vše, co s tím můžeme dělat. Komplexnější studijní materiál s tisíci odkazy do recenzované literatury nenajdete.

Osmé pravidlo klimatického desatera tedy je – Studovat neznamená číst, studovat znamená pochopit.

Přehled dílů klimatického desatera (Úvod

  1. Nakupujeme 
  2. Spotřebováváme 
  3. Vedeme 
  4. Cestujeme 
  5. Čteme, posloucháme nebo se díváme 
  6. Věříme 
  7. Volíme 
  8. Studujeme
  9.  
  10.  

 

Pocitadlo Web4U.cz