Počet dní se sněžením a se sněhem

08.02.2021 17:24

Dnes mi byl v jednom „Tweetu“ připomenut můj krátký vstup do článku o sněhu, sněžení a zasněžování v roce 2009. Je to hrozně dávno, ten čas tak letí. Šlo o odkaz na článek „Zimy budou bez sněhu. Má smysl pořizovat lyže?“ z 3. ledna 2009.

Mám podobné odkazy na „historická“ vyjádření rád. Často říkávám, že když něco řeknu, tak si za tím stojím. Samozřejmě, se mohou v čase vyskytnout nové informace, které moje názory a postoje upraví, ale to je snad normální. V tomto článku jsem citován s tímto textem:

Můžeme očekávat, že bude méně dnů se sněžením a méně dnů se sněhovou pokrývkou, a to jak na horách, tak v nížinách.

Zareagoval jsem s tím, že na tomto svém vyjádření nemusím ani po těch letech nic měnit a ještě jsem se škodolibě zeptal, kdo se může po letech takto citovat. Považoval jsem to za pochvalu, za ocenění mé práce a to se zase tak často nestává. Zkrátka, ješitný a stárnoucí chlap. Ale bylo to naopak, dostal jsem tuto odpověď:

sucho si dává od dubna 2020 pauzu, zima jak má být, sněhu dost všude, čekal bych trochu pokory před cyklickými jevy.

To mě samozřejmě donutilo se více zamyslet. Nemyslím si, že by mi chyběla pokora. Pokora před přírodou, před přírodními jevy, ale i pokora před naměřenými daty. Sucho si dává pauzu, s tím lze souhlasit, i když na severozápadě republiky asi souhlasit nebudou. Zima jak má být? Ano, to říkám také a často. Je únor, tak co bychom chtěli. Ale do zimy jak má být ještě dost centimetrů sněhu a mínusových teplot chybí. Sněhu dost všude? To bohužel pravda není. Ani v těchto dnech není výška sněhu nijak vysoká, pokud jde o období, kdy sníh v krajině leží, pak máme ještě hodně co dohánět. Ale buďme vděční alespoň za to co je, dlouho už to nebylo. A ještě jedno říkávám často – pokud není na Lysé hoře v Beskydech výška něhu alespoň 2 metry, pak to není zima. Dnes ráno kolegové na Lysé hoře naměřili jen 83 cm. To však vůbec nic nevypovídá o mém konstatování z ledna 2009. Opravdu si někdo myslí, že když pár dní sněží nebo mrzne, že se sníh u nás nevyskytuje pořád vzácněji? Výše jsem uvedl, že mám pokoru před naměřenými daty. Podívejme se tedy na dva grafy.

Počet dní s nově napadlým sněhem 1 cm a více a 5 cm a více v Česku. Jde o průměr ze všech základních stanic ČHMÚ (postupně v čase 700 až 800 stanic). Jde tedy o docela reprezentativní průměr, který ukazuje, že na začátku období, po roce 1951, kolísal počet dní kolem 25 za rok pro 1 cm a kolem 8 za rok pro 5 cm. Na konci období je to kolem 20 a 5 dní za rok. Nejsou to poklesy nijak výrazné, ale jsou trendově stabilní.

Počet dní se sněhovou pokrývkou 1 cm a více a 5 cm a více v Česku. I zde jde o průměr ze všech základních stanic ČHMÚ. Průměr ukazuje, že na začátku období, po roce 1951, kolísal počet dní kolem 70 za rok pro 1 cm a kolem 50 za rok pro 5 cm. Na konci období je to kolem 50 a 35 dní za rok. Toto už jsou poklesy docela výrazné a rovněž jsou trendově stabilní.

Zvýraznil jsem v grafu období od roku 2009 pro snadnější konstrukci pochval mého původního vyjádření. Je to jen hodně rychlý výstup, který by se dal samozřejmě udělat podrobněji. Pro další výšky, pro regiony, pro různé nadmořské výšky. Jsou zde široké možnosti a kdokoliv to může udělat. Data jsou dostupná na stránkách ČHMÚ zde. Ale troufnu si odhadnout, že budou výsledky hodně podobné.

PS: A když už budete v těch pochvalách, určitě by si pochvalu zasloužili i meteorologové ČHMÚ za předpovědi aktuálního počasí – mrznoucí déšť, zmrzlý déšť, ledovka, sněžení. Tyto jevy předpověděli pro mě s úžasnou přesností s několikadenním předstihem. Úžasné. 

Diskusní téma: Počet dní se sněžením a se sněhem

stabilní trend poklesu počtu dní se sněžením

Jiří Matuš | 13.04.2021

Dobrý den,
nejsem odborník avšak vidím v prvním grafu "Počet dní s nově napadlým sněhem 1 cm a více a 5 cm a více" s lineárním trendem spíše skok - pokud zakryju zelenou část, pak je zde situace bez trendu a potom zlom, který můžeme vysvětlovat různě, třeba jako začátek změny, která bude pokračovat - což nemůžeme protože to nepůjde předpovědět. Může to být také jen fluktuace. Co myslíte? V grafu druhém s délkou trvání sněhové pokrývky je vidět, že se sníh na území republiky drží méně, tam souhlasím na 100%. Je to robustní argument.

/

Přidat nový příspěvek

Pocitadlo Web4U.cz