Požadavky Rebelie proti vyhynutí

01.10.2019 18:16

Dnes jsem se ZDE dočetl, že hnutí Extinction Rebellion má tři požadavky:

  1. uhlíkovou neutralitu do roku 2025,
  2. vyhlášení stavu klimatické nouze,
  3. občanské shromáždění k otázkám klimatu.

Nejsem překvapen, že tyto tři požadavky jsou tři nesmysly.

Uhlíková neutralita do roku 2025 je v Česku možná jen za cenu drastického a skoro okamžitého snížení životní úrovně 10 mil. obyvatel. Znamená to zavření uhelných a plynových elektráren a tepláren. Elektřiny bychom asi měli dost, zvláště kdybychom rychle dobudovali větší množství solárních panelů na střechách. To je reálné. V mnoha městech bychom však měli problém s dodávkou tepla. A nejsem si jist, zda kotlíkové dotace zajistí do roku 2025 bezfosilní individuální vytápění na vesnicích a jinde, kde si občané sami topí. A takto rychlá akce by pravděpodobně znamenala skok v počtu nezaměstnaných a tedy tlak na rozpočet sociálních dávek a rekvalifikace pracujících. Odstavit ropovody, plynovody a rafinérie je taky možné, ale těžko je schopno si 5 mil. obyvatel vyměnit osobní auta za nové. Průměrné stáří našeho vozového parku je téměř 15 let – víme proč tomu tak je a víme, že je možné to do pěti let snížit o 10 let? To je stejně nemožné, jako zajistit bezfosilní teplo obyvatelstvu. Vše výše popsané nás čeká, ale je nutné to připravit a postupovat v promyšlených krocích. Odhaduji, že na to potřebujeme více než 10 let. Za předpokladu, že už je na tom celonárodní shoda. Je? Určitě ne a blokády veřejné dopravy tuto shodu jen oddalují.

Vyhlášení stavu klimatické nouze není nijak definováno, nikdo neví, co to znamená. Je tedy nesmysl to vyhlašovat dříve, než bude jasné, o co jde. Nebo si fakt někdo myslí, že to máme nejprve vyhlásit a pak domýšlet, co to vlastně je?  Je to obdoba krizového stavu ze Zákona 240/2000 Sb.? Nebylo by vhodné, tuto nouzi nejprve definovat? A opravdu máme klimatickou nouzi?

Občanské shromáždění k otázkám klimatu? Kdo ty občany vybere? Podle jakého klíče? Jaké bude mít takové shromáždění pravomoci? O čem bude rozhodovat a komu bude přikazovat? Nebo si budou shromáždění občané jen tak povídat? Laici budou rozhodovat o opatřeních proti změnám klimatu? Opravdu?

A ještě jedna citace z článku: „Třicet let parlamentní politiky v tomto ohledu selhalo“. To není pravda. Tam kde funguje parlamentní demokracie, se životní prostředí zlepšuje a emise skleníkových plynů klesají. Sám často říkám, že by měly klesat rychleji, ale taky říkám, že problém změny klimatu je globální. A je třeba ho řešit globálně. ZDE jsou emise CO2 podle regionů. Jsou tam regiony, kde v posledních letech emise rostou a regiony, kde lze růst předpokládat. Určitě nedoporučuji tam blokovat dopravu, tam je nutné vymyslet a prosadit postupy pro snižování emisí. Vymyslet a prosadit. Ne zablokovat. A bavíme se o oblastech, kde žijí stamilióny hodně chudých obyvatel, kteří budou v následujících letech chtít bohatnout a zvyšovat svou spotřebu. Jak na to? To vymyslí a prosadí nějaké občanské shromáždění?

 

Diskusní téma: Požadavky Rebelie proti vyhynutí

Extinction Rebellion isn’t about the Climate

Michal Musil | 14.10.2019

https://medium.com/@plaosmos/extinction-rebellion-isnt-about-the-climate-42a0a73d9d49

Článek sdílí a doporučuje koordinátorka české Klimatické koalice Michaela Pixová
Ne, že by to bylo překvapení ale je hezké to mít takhle pěkně shrnuto. Přiznání ztěžuje zapírání.

Občanské shromáždění

Jiří Dlouhý | 01.10.2019

XR nebudu komentovat jako celek - obávám se, že se tady hodně střetá britská filozofie, nebo způsob jednání a naše. První požadavek též považuji za nesmyslný, druhý - tam už je to spíše o symbolice - ale ten třetí požadavek, kterému jsem původně vůbec nerozuměl, úplně nesmyslný být nemusí - možná je dobré se kouknout na https://en.wikipedia.org/wiki/Citizens%27_assembly - bylo mi vysvětlováno, že to vlastně sejme odpovědnost z politiků a dají se tak udělat odborně správná, ale nepopulární opatření - ale sám si to nedovedu představit.

Re: Občanské shromáždění

RT | 02.10.2019

Ale proč bychom měli z politiků snímat odpovědnost? Proto se nechali zvolit, je to jejich zodpovědnost. Já na tom považuji za nejsměšnější, že vysoce odborné téma bude posuzovat náhodně vybraná skupina lidí, přičemž je ta náhodnost označovaná jako quasi-random. Kdo bude definovat tuto náhodnost? Které vlastnosti budou zvýrazněny a které potlačeny? Zatím to považuji za směšné, snad to nebude nebezpečné.

Graf

Jan Řehoř | 01.10.2019

Co se odkazovaného grafu týče, tak bych řekl, že než ten graf relativních hodnot kumulovaných emisí, tak možná aktuální situaci lépe vystihuje prostý graf ročních emisí: https://ourworldindata.org/grapher/annual-co-emissions-by-region
Protože aktuálně už Čína vypouští více CO2 než EU a USA dohromady a byť v celkové historické kumulaci to zatím tak není, podstatné bych řekl je to, co právě je a teprve bude vypouštěno.

Jinak děkuji za velmi rozumný článek. Toto je téma, které je potřeba řešit s chladnou hlavou a ne pomocí hesel jako "klimatická nouze" a požadavků bez konkrétního plánu na jejich uskutečnění.

Přidat nový příspěvek

Pocitadlo Web4U.cz